Ponoć smakowały Wam triathlonowe kulki mocy – mam więc teraz kolejny fajny tip na odżywczą przekąskę przed lub po treningu. Batoniki bez pieczenia, z dodatkiem BCAA (aminokwasy, które pozytywnie wpływają na regenerację mięśniową, zmniejszają potreningowe zmęczenie oraz katabolizm mięśni, a nawet ponoć przyspieszają spalanie tłuszczu) pyszne, niekruszące się i nieklejące, łatwe do przygotowania.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- szklanka orzechów włoskich
- szklanka orzeszków ziemnych solonych
- szklanka suszonych moreli
- szklanka rodzynek
- pół szklanki ziaren słonecznika
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- płat wafla
- odżywka BCAA (ja wykorzystałam BCAA + Multivitamins z linii Run&Bike)
Płatki owsiane prażymy na patelni z dodatkiem oliwy. Siekamy orzechy i orzeszki, kroimy morele odkładając jednak na bok kilka sztuk. Pół szklanki rodzynek miksujemy razem z pozostałymi morelami – w połączeniu z miodem, to będzie lepiszcze, które poskleja nam sypkie składniki. W garnku mieszamy: uprażone płatki owsiane, wszystkie posiekane orzechy, morele, dodajemy ziarna słonecznika, pół szklanki rodzynek oraz przygotowane lepiszcze z moreli + miód. Mieszamy, można również użyć do tego miksera, jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy kilka łyżek wody. Następnie dodajemy 2-3 miarki odżywki BCAA i znowu mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na formę – mniej więcej o grubości ok. 2 cm. Obkładamy waflem z dwóch stron, przyciskamy czymś twardym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wszystko powinno się tam nam ładnie posklejać. Po wyjęciu z lodówki kroimy w batoniki. I zajadamy. Są naprawdę przepyszne!
Smacznego!